Ruud is sinds 1992 actief als acteur en trainer in communicatietrainingen, persoonlijke ontwikkeling, assessments, regietheater en acts. Ook geeft hij individuele coaching.

Zijn carrière begon hij als verpleegkundige in ziekenhuizen en als SPV-er in de verslavingshulpverlening. Hij heeft ook zelf leidinggegeven in de zorg.

Ruud volgde de acteursopleiding aan ‘de Trap’ te Amsterdam. Speelde in vele theatervoorstellingen en was als acteur te zien in Nederlandse tv-producties, series, commercials en bedrijfsfilms. Hij schreef tevens scenario’s voor theater en voor TV-series.

Ruud heeft zich ontwikkeld tot een allround trainer, coach en facilitator van leerprocessen in de commerciële arena, de zorg, het onderwijs etc. Tevens ontwikkelt en schrijft hij scenario’s voor bedrijfs- en voorlichtingsfilms, interactief theater, trainingen en workshops. Zijn passie is uitwisseling en bewustwording rond gedrag, cultuur en communicatie in organisaties. Hij is de laatste jaren zeer actief rond het thema veiligheid en geeft mondiaal trainingen rond dit thema in de Engelse taal. Ruud omschrijft zijn werkstijl zelf als ‘liefdevol confronterend’.

Ruud woont in Amsterdam, reist (ook privé) graag over de planeet met zijn vriendin Inge en doet aan skiën, hardlopen, kickboksen en duiken.